Warszawska Izba Przedsiębiorców (WIP) organizuje VI edycję akcji rekomendującej warszawską gastronomię "Warszawa od kuchni". Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem "Wrócę tu!". Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa, a także posiada szeroką oprawę medialną. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie.

W patronatach w latach ubiegłych napisano: "Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych warszawskich restauracji. Prezentacji kuchni z różnych stron świata, a także promocji stołecznych potraw". "To bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi".

Celem akcji jest zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Jurorami akcji są eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki  i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje. Jurorzy przekazują organizatorowi i Kapitule akcji recenzje restauracji zawierające ocenę: menu: forma prezentacji menu, lokalu: klimat, aranżacja wnętrz, jakości obsługi: czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku, dań: forma podania, wygląd posiłku, smak, dodatkowo premiowane: danie specjalne zakładu oraz obecność dań kuchni warszawskiej w menu. Członkowie Kapituły oceniają lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokona ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Lista laureatów zostanie zaprezentowana podczas uroczystej Gali.

W ramach akcji przeprowadzany jest również konkurs "Smak Warszawy", który jest integralnym elementem "Warszawy od kuchni". W jego ramach internauci zgłaszają potrawy, które oddają smak stolicy. W skład jury wchodzą: Kurt Scheller- szef kuchni wielu znanych restauracji.właściciel Akademii, Barbara Jończyk Prezes Klubu Integracji Europejskiej(współpraca). Waldemar Piórek  Prezes Zarządu WIP – pomysłodawca. Autorzy trzech najlepszych dań zostaną nagrodzeni przez Organizatora i zaproszeni na Galę.

Informacja o AKCJI "Warszawa od kuchni" wraz z listą zwycięskich restauracji co roku jest umieszczana na stronie internetowej m. st. Warszawy: www.warsawtour.pl.

W zeszłym roku nad akcją honorowy patronat objęli: Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Warszawskie Biuro Turystyki.

W akcji brali także udział Partnerzy: Bank Pekao SA, BIG Infomonitor, Grupa Zywiec,GastroMagic Service, Nalewki Regionalne Majewski, marka Baczewski.

"Warszawa od kuchni" ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych:  magazyny "Przegląd Gastronomiczny", "Restauracja", "Hotelarz", "Przedsiębiorcu@eu" Portale: NewsGastro, Cytrynowo

Liczby obrazujące akcję "Warszawa od Kuchni": 800 restauracji nominowanych w poprzednich edycjach, 350 restauracji uczestniczących, 140 laureatów.

O Warszawskiej Izbie Przedsiębiorców:

Warszawska Izba Przedsiębiorców to organizacja, która gromadzi pod swoimi auspicjami ponad 800 firm. Powstała w wyniku przekształcenia Warszawskiej Izby Kupców i Przemysłowców oraz fuzji z Warszawską Izbą Handlu Detalicznego i Usług. Jej misją jest organizowanie oraz reprezentowanie biznesu, propagowanie działalności gospodarczej, inicjowanie nowych idei, a także promowanie zrzeszonych członków. W tym roku mija 28  lat od jej powstania

Więcej informacji udziela:

Rzecznik
Warszawskiej Izby Przedsiębiorców

21.04.2016 r. w restauracji LIF w Warszawie odbyła się GALA wieńcząca V edycje akcji rekomendującej stołeczną gastronomię ,,Warszawa od kuchni”. W doskonałej atmosferze jak przystało na święto gastronomi rozdano nagrody. W kategorii RESTAURACJE przyznano 29 ,,Złotych Widelców”. W kategorii MAŁA GASTRONOMIA przyznano 3 wyróżnienia. Wybrano również DEBIUT ROKU – to wyróżnienie otrzymała restauracja BAR END BOOKS PODWALE. Przyznano również nagrodę w kategorii PIEKARNIA ROKU . To zaszczytne wyróżnienie otrzymała piekarnia VINCENT. Z kolei CUKIERNIĄ ROKU została LA VANILLE. Po raz pierwszy organizatorzy przyznali NAGRODĘ SPECJALNĄ. Otrzymała ją stacja telewizyjna POLSAT CAFE za program ,,ZDROWIE na WIDELCU”.
Wszystkie nagrodzone restauracje miały możliwość wyeksponowania na Gali swoich wyrobów i prawie wszystkie z tego skorzystały. Tłumnie przybyli goście do późnych godzin wieczornych rozkoszowali się prezentowanym jadłem i popitkami. Wśród zgromadzonych byli jurorzy oceniający restauracje, partnerzy akcji , restauratorzy i ich goście oraz gospodarz dzielnicy na której odbywała się Gala - burmistrz Bogdan Olesiński.

Lista nagrodzonych

GRUBA RYBA
TRATORIA BOCCONE
SUSHI PLAC UNII
TAPAS GASTROBAR
CASA PABLO
WIESZ CO ZJESZ
LIF
SARDYNIA
WANILIOWA
HALKA
BUBBLES
ZIELONY NIEDŹWIEDŻ
FLORIAN Ogień i Woda
PIAZZA RISTORANTE
TOBAYA
BABALU
GUSTO
RESTRO
THAISTY
ZDROWA KONKURENCJA
NAVONA
FOLK GOSPODA
CZERWONY WIEPRZ
ELIXIR w Domu
INDIA KING
VILLA VINCI
N31 RESTAURANT&BAR
TRZYCZWARTE
NAMASTE INDIA

MAŁA GASTRONOMIA

SERGIO PIZZA
GRINGO BAR
CAFFE OKNO

DEBIUT ROKU

BAR END BOOKS PODWALE

PIEKARNIA ROKU

VINCENT

CUKIERNIA ROKU

LA VANILLE

NAGRODA SPECJALNA

POLSAT CAFE za program ,,Zdrowie na Widelcu”

Zgłoś się do konkursu