W dniu 16.04 Kapituła wyłoniła laureata Nagrody Głównej konkursu ,,Smak Warszawy".

 

W dniu 16.04 w siedzibie Organizatora zabrała się Kapituła konkursu ,,Smak Warszawy" w składzie:

  • Waldemar Piórek - pomysłodawca konkursu, prezes Zarządu WIP
  • Barbara Jończyk- ekspert kulinarny, prezes Klubu Integracji Europejskiej
  • Piotr Gałecki – ekspert kulinarny WIP

wyłoniła laureata Nagrody Głównej konkursu ,,Smak Warszawy". Internauci przysłali 18 przepisów.


W wyniku głosowania (tajnego) jednogłośnie wygrała ,,BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU” autor: Jerzy Wroński z Piastowa.


Autor zwycięskiego przepisu otrzyma nagrodę: zestaw Nalewek Staropolskich Majewski oraz zestaw przypraw firmy KAMIS. Gratulujemy.


BUŁKA ŚNIADANIOWA PO WARSZAWSKU


SKŁADNIKI:

  • Bułka ,,murarka”
  • 3 jajka od kurki ,,zielononóżki”
  • Plasterek łososia
  • Plasterek szynki dojrzewającej
  • Sos winegret
  • Miód
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sałata roszponka

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na pół. Spód smarujemy cieniuteńką warstwą miodu i skrapiamy sosem winegret. Wstawiamy do pieca i leciutko podgrzewamy w temperaturze 150 stopni. W tym czasie robimy jajecznicę z trzech jajek. Wyjmujemy bułkę z piekarnika i wkładamy do środka jajecznicę. Całość dekorujemy na talerzu połówkami pomidorków koktajlowych i roszponką.


PRZEŚLIJ PRZEPIS



W dniu 18.04 w restauracji LIF zabrała się Kapituła konkursu ,,Smak Warszawy" w składzie:

  • Waldemar Piórek - pomysłodawca konkursu
  • Mirosław Łukasik - szef kuchni restauracji LIF
  • Sonia Bohosiewicz - aktorka
  • Paweł Burczyk - aktor
  • Marcin Soból - szef kuchni restauracji KASNODWÓR

wyłoniła laureata Nagrody Głównej konkursu ,,Smak Warszawy".

Internauci przysłali ponad 40 przepisów, a cztery z nich jurorzy wybrali do ugotowania.
Te przepisy to:

  1. jajko po warszawsku
  2. kiełbasa po warszawsku
  3. schab po warszawsku (nowa odsłona)
  4. zupa (krem) cebulowa po warszawsku

W wyniku głosowania (tajnego) wygrało JAJKO PO WARSZAWSKU autor: Adam Osiński z Warszawy

Autor zwycięskiego przepisu otrzyma nagrodę: zestaw Nalewek Staropolskich Majewski
Wszyscy laureaci otrzymają przepiękne przepiśniki ufundowane przez partnera Głównego konkursu firmę LYONESS POLSKA
Serdecznie gratulujemy

Edycja 2015

21.04.2015 w Airport Hotel Okęcie zebrała się kapituła Konkursu "Smak Warszawy"

W skład kapituły weszli (od prawej):

1. Waldemar Piórek - Prezes Zarządu WIP. pomysłodawca i organizator WOK

2. Agnieszka Antkiewicz - z portalu Jami–Jami który przeprowadził konkurs w Internecie

3. Piotr Burczyk- aktor, prowadzący gotowanie w TVP w programie "Pytanie na śniadanie"

4. Szef Kuchni AIRPORT HOTEL OKĘCIE

wszyscy

Jurorzy oceniali dania ugotowane na podstawie przepisów zgłoszonych przez internautów.

Trzy dania zostały wybrane pośród ponad 20 przepisów.

 

Zwycięskie dania, które przypadły jurorom do gustu to:

1. Miejsce "Wątróbka panierowana boczkiem po warszawsku” - 10. pkt

2. Miejsce "Polędwiczki wieprzowe w pistacjach po warszawsku” - 9. pkt.

3. Miejsce "Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami korzennymi z sosem grzybowym" - 5 pkt.

 

wątróbka - 1 miejsce

danie 1


polędwica - 2 miejsce

danie 2


polędwica w pistacjach - 3 miejsce

danie 3


Autorzy przepisów otrzymają nagrody:
Kosz wędlin ufundowany przez "Starą Wędzarnię”
Nalewki Staropolskie Majewski

 


Zaczynamy konkurs w którym szukamy Smaków Warszawy! Wystarczy, że przyślesz swój ulubiony przepis na jakieś danie, które kojarzy Ci się z Warszawą. Zgłoszenia przepisów przyjmowane są pod mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz na fanpage’u Jami-Jami! Do wygrania nalewki Staropolskie Majewski oraz kosze wędlin od firmy Olewnik i Starej wędzarni.
Regulamin konkursu na stronie www.jami-jami.pl w zakładce Konkurs.

http://jami-jami.pl/pl/contest 
http://blog.jami-jami.pl/
http://smakowite.jami-jami.pl/ 
https://www.facebook.com/JamiJamiPL

Konkurs jest integralnym elementem IV edycji akcji "Warszawa od kuchni", organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców. Akcja WIP, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta st. Warszawy i Samorządu Województwa oraz posiada szerokie wsparcie medialne. Jej celem jest mi.in.: przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji oraz prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Po ogłoszeniu wyników konkursu następuje gotowanie zwycięskich potraw. Może mieć ono miejsce w wybranej restauracji. Powstanie z tego relacja.


Edycja 2014

Rusza konkurs dla internautów "Smak Warszawy" w którym znany mistrz kucharski Pan Robert Sowa został Jurorem. Poza tym w skład jury weszli: Waldemar Piórek, prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, pomysłodawca akcji rekomendującej warszawskie restauracje "Warszawa od kuchni”, Julita Strzałkowska prowadząca portal wrzacakuchnia.pl oraz Barbara Tekieli dyrektor Stołecznego Biura Turystyki.

Konkurs jest integralnym elementem IV edycji akcji "Warszawa od kuchni", organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców. Akcja WIP, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta st. Warszawy i Samorządu Województwa oraz posiada szerokie wsparcie medialne. Jej celem jest mi.in.: przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji oraz prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Po ogłoszeniu wyników konkursu następuje gotowanie zwycięskich potraw. Może mieć ono miejsce w wybranej restauracji. Powstanie z tego relacja.

 

Zwycięzca konkursu Smak Warszawy - Kaczka na pieczonych burakach z puree z selera z sosem malinowo-żurawinowym.
Kaczka oraz dodatki idealnie ze sobą współgrają.
Przepis, który z pełną odpowiedzialnością możemy polecać.

kaczka

Przepis.

 

 

Prezentacja konkursu

Regulamin konkursu

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z obrad jury "Smak Warszawy".